Läs mer

Mer läsning för dig...

En sida där jag både filosoferar och informerar samt delar med mig av både det ena och det andra

Veronica Hedlund med Samson och Buster Hela hunden friskvård och rehabilitering

Kurser - Friskvårdsträning hund

Friskvårdsträning medför att risken för att hunden ska skada sig minskar samtidigt som hunden lär sig att använda kroppen bättre och prestationen förbättras. Under kursen får du lära dig en mängd olika övningar som är bra för smidighet, stabilitet, balans, kroppskontroll och muskelstyrka anpassat efter hundens ålder. Vi kommer att vara två instruktörer så du kommer få god hjälp att lära dig att utföra övningarna på rätt sätt.

Kurs - Mindful med hund

Hundgym på höskullen


Nu öppnar Hela Hunden upp sitt hundgym på höskullen även för Dig! Friskvårdsträning av hund är både roligt och viktigt.


Fram tom 2021-04-15 erbjuds du som redan gått kurs för mig i Friskvårdsträning att använda gymmet för 1 timmes fri träning. (Måste bokas innan)


För alla er andra erbjuder Hela Hunden numer indivduell friskvårdsträning också. För mer information och priser, se Friskvårdsträning

Semesterstängt, åter igen 20 augusti


Nu tar vi några veckor ledigt. Vi ska mestadels bara vara och ha så få tider som möjligt att passa. Njuta av att falla in i ett stillsamt lunk och där tid finns för att göra sådant som gör mig lycklig och får mig att må bra.


Hoppas att du också har en härlig sommar! 

Utomhusmottagning

 

Att vara utomhus är bland det bästa som finns tycker jag. Numer, så länge som vädret tillåter, kommer alla behandlingar ske utomhus i min fina paviljong. Dels så är det ju härligt att vara ute, men framför allt är behandling utomhus ett sätt att minska risk för smittspridning av covid-19. För trots att en pandemi råder behöver ju våra hundar fortsatt omvårdnad. 


Paviljongen är vackert belägen i lummig grönska invid Tjärnsjön. Väggar finns att dra för som skydd mot vind och regn. Marken har behövts färdigställas för att möjliggöra trädäck med pavlingong, bland annat har 4 stora lass med jord skottats ut. Runt paviljongen har nu frön för ängsblommor strötts ut och redan har små gröna strån börjat spria. Så småningom kommer det bli en härlig blomseräng här som också gör gott för våra insekter. Här har Hela Hunden skapat en trivsam plats för både människa och hund. Varmt välkommen!

Styrketräning för hund


Här om dagen var jag på kurs för Maria Knutas, Healty Dog Academy, i styrketräning för hund. En fantastisk bra kurs och oerhört lärorik.


Att grundträna hunden i styrka för att få bra bålstabilitet, rörlighet, kroppskontroll och balans är mycket viktigt för att minska skaderisken. Det här gäller för alla hundar, oavsett om det är en sällskapshund eller hårt arbetande hund. Tränas och tävlas hunden inom någon hundsportgren förbättras dessutom prestationen. 


Mindful med hund


Just nu pågår kurs i Mindful med hund och det är tredje omgången av den här kursen. De två tidigare kurserna har utgjorts av 3 tillfällen, men utvärdering av kursen visade på det skulle vara mer lämpligt mer 5 tillfällen. Så det provar jag med nu och tror att det kommer bli riktigt bra. 


Det är så fantastiskt roligt att ha dessa kurser. Det är fint att få sprida mindfulness och ge verktyg till andra för ett mer mindfult liv som skapar mer harmoni. Det är också så trevligt och trivsamt att få ha kurs med hundmänniskor, det blir många intressanta samtal.


Och så hundarna! Det är så mysigt att deltagarnas hundar är med. Det tar inte lång stund innan de känner in den lugna energinivån och själva kommer till ro och sover en stund.


Kursen sträcker sig fram till mars, därefter blir det kurs i NaturStark med hund och ny kurs i Mindful med hund blir det igen efter sommaren. Beroende på hur stort intresset är kanske det rent utav blir två kurser under hösten. Är du nyfiken och vill veta mer, är du varmt välkommen att höra av dig! Det går bra att redan nu intresseanmäla sig, utan förbindelse på deltagande. 

Tillbakablick på 2019 och framtidshopp om 2020

2019 har passerat och vi är inne i ett nytt decenium. Vilket år det varit - ett riktigt hundår! Två kurser i Mindful med hund har genomförts, ett tillfälle med prova-på-balansbollsträning har också hunnits med och en stor ökning med nya kunder har "hittat" till mig. Verkligen jätteroligt och välbehövligt då våra hundar kan behöva extra omsorg för att få hålla sig sunda och fräscha i kroppen.


Även min fritid har varit fylld med hund - såklart! Jag är så tacksam och lycklig för varje dag tillsammans med Samson, han blir nämligen 11 år i april. Mycket tid lägger jag gladerligen på anpassad träning och behandling av honom. Å sen är det Buster Bus som jag mer än gärna ger det han behöver i form av motion, träning och friskvårdande behandlingar.


Under året har familjen också utökas med en bedårande labrador som fått namnet Boss. Jag har alltid sagt "aldrig 3 hundar", men nu är det 3 hundar i familjen och det är fantastiskt roligt och det skulle vara helt otänktbart att inte ha en sådan stor flock med fyrbenta bästa vänner. Jag kunde aldrig drömma om att det kunde vara såhär enkelt att ha en valp, känns som vi har haft en otrolig tur att ha fått lyckan att få en sådan underbar varelse som Boss. Både lugn och busig, lyhörd, lättlärd och arbetsvillig, rolig, gosig, söt, klok och helt fantastisk. Boss kommer följa en ny generation in i hundyrkeslivet. Nästa höst kommer han nämligen vara med min dotter på gymnasiet i Rättvik där hon kommer gå hundinriktningen på Naturbruksprogrammet. Ska bli så spännande att se vart det leder någonstans för dem båda. Men fram tills dess är han hemma och det är enormt roligt att få vara med och träna och forma en ny fantastisk livskamrat. 


Inför 2020 är planen att utöka verksamheten kring mindfulness, första kursen i Mindful med hund är redan fullbokad och datumen är satta. Men fler kurser ska det bli då jag har många på min intresselista. Därutöver vill jag sprida mer kunskap om fysträning av hund, men formen för det har jag inte riktigt bestämt än. För att öka chansen till ett friskt och långt aktivt liv är det viktigt att hunden är rätt tränad för den hundsportgren vi vill hålla på med. Att hjälpa hundägare med inspiration och kunskap är något som ligger mig varmt om hjärtat och en av de saker jag ska satsa på under året. Sen vet man aldrig vilka mer ideér jag får som jag vill sätta i verket. Givetvis kommer jag behålla nuvarande verksamhet. Att möta hundägare och hundar samt att behandla i både förebyggande och rehabiliterande syfte är otroligt givande och roligt - men framför allt så känns det så fint att kunna hjälpa alla hundar!

Privatkurs Hundmassage till vardags

 

Lär dig att ge din hund massage! Då du är den enda deltagaren anpassar vi genomgången så att du i din egen takt blir visad hur du kan massera och sedan får du i lugn och ro öva på att ge helkroppsmassage, dessutom får du chansen att ställa frågor och försäkra dig om att du gör rätt.

 

Innan vi börjar massera friskvårdsbesiktar jag hunden. Detta för att få en lägeskoll och kan anpassa massagen utifrån hundens unika behov!

 

Syftet med kursen är att du själv ska kunna ge din hund enklare massage och få många mysiga, härliga och rogivande stunder tillsammans!

En hyllning till hunden!

 

Under året har jag haft lyckan att träffa många härliga hundar och trevliga hundägare. Det har varit allt ifrån sällskapshundar, träningskompisar, till hårt arbetande hundar, allt från små hundar till väldigt stort. Vallhundar, sökhundar, agilityhundar, spårhundar, utställningshundar, sökhundar, fågelapportörer mm. Hundar som åker över hela landet, och även utomlands, för att träna eller tävla, någon hund jobbar på salong, någon hund har varit med i kval för NM i agility, några hundar har tävlat i SM i agility och någon hund har varit med på fågeljakt med svenska kändisar. Ja, en salig blandning - men trots att ingen är den andra lik, så finns det en del som är gemensamt; hunden är viktig för oss, vi är viktiga för hundens välmående och vi tycker om att prata hund!

 

Här delar jag med mig ett pottpuri på temat HUND!

 

Vissa hundar är väldigt hungriga av sig, tigger mycket och är hoppfulla om mat flera gånger om dagen och en annan hund måste matas med sked. En del hundar älskar att bada och simma medan andra inte går i längre än till magen trots alla möjliga försök att få hunden att våga. Många har blivit förvånade över hur hunden kan koppla av och njuta så vid behandling. Det blir inte jag. Ge en blyg, försiktig eller livlig hund en eller två gånger så kommer de på att det inte är så dumt att bli behandlad. Om man inte är en border collie med många myror i benen förstås - då kan det ta nåt år. Och var hunden kan behandlas varierar också. En del kan vara på behandlingsbordet, en del behöver vara på golvet och så finns det en hund som helst sitter i mitt knä när jag behandlar, och vad gör man inte för en dobberman trots att den har en väldigt benig rumpa?

 

Jag har känt med hundägare i oro och rädsla när hundar har drabbats av hälta, haft ont i rygg, ben och tår, blivit vattenförgiftade, varit låga och inte sig själv osv. Jag har delat glädje och lättnad över att hundar blivit fri från smärta eller känts bra vid behandling eller genomgång, tillika att de rör sig bättre, mår bättre, är gladare. Jag har, liksom flera andra, förståelse för vad en natt med lite sömn innebär då man har behövt varit ut med hunden flera gånger pga dålig i magen. För att inte tala om dålig sömn och ont i ryggen för att hunden fått ha bästa platsen i sängen, det har hänt ett antal gånger att hundägare linkar lite de också. Och så finns det de som har hittat sina platser i sängen och delar kudde, sover sked eller nåt sådant. Alla hundar sover ju inte i sängen, det finns hundar som vill vara nära sin ägare genom att ligga under sängen om natten. Hundar kan också vara tydliga att visa på kvällen att det är dags att gå och sova, vanka oroligt av och an, ge tydliga inviter om att de bör gå upp för trappan och annat som inte går att misstolkas. Väl i sovrummet pustar hunden ut och somnar gott. I vissa familjer står husse lägst i rang och får sova utan täcke. Matte ger nämligen sitt täcke till hunden och tar själv sambons täcke.

 

Hundar är ju flockdjur och sociala. Vi hundägare blir också många gånger sociala - eller inte.. Vi är många som längtar hem till hunden då vi är borta på annat och det finns också dom som avstår från att åka hemifrån ibland om inte hunden kan följa med, tycker liksom att hunden är bästa sällskapet. Och visst fyller hunden en viktig och ovärderlig roll. Även de hundägare som har många nära och kära människor i sin närhet tycker att det man har tillsammans med sin hund är något speciellt och extra. Och för de hundägare som inte har så många nära och kära omkring sig är hunden otroligt viktig både som sällskap och för att finna gemenskap i olika hundsammanhang. Många är vi som har fått goda vänner för livet tack vare hunden. För många är meningen med livet att ha hund, att vara hundägare gör livet meningsfullt. Hunden ger oss glädje, samhörighet, utmaningar, framsteg och kärlek. Hunden är en mästare på kravlös kärlek. De band, trygghet och tillit jag får uppleva som finns mellan hundar och dess ägare när de kommer till mig gör mig glad och varm i hjärtat. Även jag får ta del av hundarnas kravlösa kärlek och tillit, i olika grad. En del hundar blir väldigt glada och ystra när de kommer, vissa vill mysa och gosa lääänge innan jag börjar behandla, några blir sådär lagom glada och så finns det någon som tycker att det är helt onödigt att ens hälsa. Men tillit och förtroende får jag från varje hund, det är fint. Ibland kan ägaren få hjälpa till att tala om att det är ok, men oftast kopplar hunden av utan vidare. Det är superhäftigt att få vara med om.

 

Val av foder, kosttillskott, köldkramp, vilken bil som är bäst för hunden och olika täcken, när täcke ska användas, kloklippning och pälsvård är också intressanta och viktiga samtalsämnen som tagits upp under året.

 

Hej och hå, blev långt det här. Men det finns ju så mycket som handlar om hund, hela livsstilen typ. Min tillbakablick på året får bli en hyllning till hunden och det den betyder för oss - att vara hundägare är en lycka! Och jag är så tacksam över alla fantastiska möten och alla "hundsamtal" jag varit med om under året! Stort tack till er alla!

Lacky charmör på Salong Gaiaa

Här har vi Lacky!


En mycket fin liten herre som har ett väldigt viktigt jobb. Han jobbar nämligen på Salong Gaiaa som charmör. Han är så uppskattad av salongens kunder och en riktig trivselhöjare.


Tyvärr får Lacky ont i ryggen då och då. Men då tar matte Camilla med honom till Hela Hunden för LED Ljusbehandlig och vibb och snart därefter är han bra igen.


Fina Lacky börjar bli till åren – men genom hans mattes goda omsorg hoppas jag att han får må bra flera år till och jobba vidare som gjädjespridare 

Buster klättrar på träd
Buster sitter på en stubbe i skogen

Träningsglädje!

Har du det, eller har du kommit av dig under sommaren?

 

För att hitta sann träningsglädje är mitt tips att fundera varför du skulle VILJA träna. Istället för att träna för att du “måste”. Eller inte träna alls för att du inte har lust, orkar, hinner eller vad det kan vara.

 

Kan du hitta skäl till att träna som är äkta och genuina för dig kommer det också med all sannolikhet bli roligt att träna.

 

Det här är skälen (de viktigaste) till att jag älskar att röra på mig och träna:

 

  1. Jag vill bli gammal. Jag vill leva länge, må bra och vara pigg och frisk
  2. Jag vill orka. Jag vill orka med livet och vardagen både fysiskt och mentalt
  3. Jag har ett stort rörelsebehov och det är så härligt att känna hur muskler arbetar. Kroppen är till för att användas och jag kan inte vara stilla för mycket, då mår inte jag bra
  4. Det är gott att äta. Det handlar ju om energi in och energi ut. För att röra på sig krävs energi och det gör att jag kan äta en massa gott 

 

Hoppas du kan hitta din motivation och känna träningsglädje!

Å tillsammans med hunden så blir ju det mesta roligare 

 

Trevlig helg!

Kan inte riktigt påstå att han uppförde sig som en ängel... Men tillräckligt bra för att mitt hjärta skulle svämma över av stolthet. Han har utvecklats enormt under sina 3 år och får fortsätta att mogna långsamt i sin egna takt.


Vi har nämligen jobbat ihop, Buster Bus och jag, i söndags då vi hade ett pass NaturStark med hund.

 

Mycket roligt 

Rottweiler sitter på bryggan och tittar ut över vattnet

Mattes hjärta 


9 år är Samson nu och jag gör verkligen allt för att han ska få finnas kvar hos mig i flera år till! Han har ju sina kroniska krämpor i form av spondylos i bröstrygg och artros i ländrygg och armbågar.


Oftast mår han bra. Men ibland blir det bakslag och så får han ont, ffa i ryggen. Den här vinterns snö har tyvärr inte varit det bästa för Samson. För mycket lek i snön har inneburit sämre dagar efteråt. Och just att veta när det blir för mycket är ju inte helt enkelt..


Men nu mår han bra, är pigg och tokbusig. Vi har hittat rätt nivå gällande motion, fysträning och behandling.


Bara det att snön försvann gjorde stor förändring. Nu kan vi utnyttja hela naturen för fysträning. Att gå obanat i skogen, i båbärsris och mossa samt uppför och nedför är fantastiskt bra för Samsons kropp. För att inte tala om simning. Så coolt att det blev varmt så tidigt i år.


Och så behandling och stretching förstås. Om det inte blir dagligen, så sker det varannan dag och absolut minst var tredje dag, ibland kommer ju annat emellan och så räcker inte tiden.. Massage och/eller LED Ljusbehandling. Vi har mycket mys-tid tillsammans, jag och Samson. Tid att bara vara. Jag vet faktiskt inte vem av oss som uppskattar det mest.. Samson, som tar emot – eller jag, som får ge. Fast Samson ger också. Mycket, genom att bara vara som han är! Jag behöver Samson.. Så jag gör och ger honom allt jag kan för att han ska må bra och få vara fräsch i kroppen många år till – så att Samson kan ge mig det jag behöver.


Mattes bästa vän 

hund njuter av massage i kvällssolen

Friskvård i kvällssolen 


Du vet väl att massage både är skadeförebyggande och prestationshöjande! Vill du ha din hund masserad så finns jag för er 

Mindfulness och medkänsla – med sig  själv och andra


För tillfället går jag en vidareutbildning via Mindfulnesscenter, med ett otroligt tänkvärt innehåll. Efter kursen är jag behörig att själv hålla kurs i mindfulness och medkänsla, som friskvård. Men först behöver jag själv komma helt underfund med det här fina konceptet – innan jag sprida det vidare.


Framför allt behöver jag lära mig att skilja på empati och medkänsla.. Att se människor, eller djur, må dåligt eller fara illa kan lätt påverka och beröra mig för mycket. Medkänsla med sig själv och andra ska visst kunna ta udden av dessa känslostormar.


– Må vi alla få känna lycka

– Må vi alla få må bra

– Må vi alla leva ett lätt och enkelt liv, fyllt med glädje


Är några fraser jag tagit fasta på såhär långt i kursen. Mycket önskvärt!

hundvalp njuter här och nu

Mindfulness med hund – vad är det egentligen?

 

Att vara medvetet närvarande är något vi alla kan och är naturligt för oss människor. Men genom livet mattas förmågan till medveten närvaro av pga av plikter, krav, stress, informationsflöde etc. Ofta i våra tankar är vi i dåtid eller i framtiden, många gånger utan att ens vara medveten om det. Det är vanligt att vi grämer oss för sådant som varit, tillika oroar oss eller panerar för framtiden. Genom övning kan vår medvetna närvaro tränas upp igen.

 

En förbättrad förmåga att vara medvetet närvarande medför många positiva effekter för vår hälsa och välmående. Mindfulness som förhållningssätt kan medföra:

 

  • Minskad stress och oro
  • Bättre sömn
  • Ökad förmåga att fokusera på det väsentliga
  • Förbättrad koncentration
  • Förbättrat tålamod

 

Våra hundar är naturliga mästare på att vara här och nu!

 

Kurs i Minful med hund innebär helt enkelt att du går en kurs i mindfulness och har din hund med dig som sällskap. Hunden kan både fungera som en hjälp för dig att komma till här och nu eller så kan det bli så att hunden utmanar dig i övning till att vara här och nu – och detta kan variera från gång till gång. Men framförallt är det ett tillfälle att göra något för sig själv och samtidigt kunna ha sin fyrbenta vän med sin. Vid kurstillfällena ges intressanta fakta om mindfulness och vad som händer i när vi övar, hur vi kan tillämpa mindfulness som förhållningsätt tillsammans med mindfulnessövningar. Parallellt med kursen får du följa en e-kurs för övning av mindfulness hemma mellan kurstillfällena.

 

Deltagarantalet kan variera från enskild träning till en grupp på max 6 personer, liksom antalet gånger – 1, 3, 6, 10 – allt efter tid och intresse. Upplägget för kursen skräddarsys efter önskemål och behov. Är det för allmänt välbefinnande och minskad stress eller vill du utvecklas i någon hundsportgren där ökat fokus och koncentration skulle vara till hjälp? Eller få verktyg att tygla tävlingsnerver, nervositet och stress? Eller är du bara öppet nyfiken på vad mindfulness är och vad det skulle kunna innebära för dig? Som sagt, inriktning på kursen är helt anpassningsbart.

 

Jag är utbildad instruktör i mindfulness via Mindfulnesscenter och ingår i deras nätverk av instruktörer. Allt material som används under kursen är framtaget av Mindfulnesscenter och är forskningsbaserat.

 

Kontakta mig för ytterligare information!

Upp