Läs mer

Mer läsning för dig...

En sida där jag både filosoferar och informerar samt delar med mig av både det ena och det andra

Veronica Hedlund med Samson och Buster Hela hunden friskvård och rehabilitering

Privatkurs Hundmassage till vardags

 

Lär dig att ge din hund massage! Då du är den enda deltagaren anpassar vi genomgången så att du i din egen takt blir visad hur du kan massera och sedan får du i lugn och ro öva på att ge helkroppsmassage, dessutom får du chansen att ställa frågor och försäkra dig om att du gör rätt.

 

Innan vi börjar massera friskvårdsbesiktar jag hunden. Detta för att få en lägeskoll och kan anpassa massagen utifrån hundens unika behov!

 

Syftet med kursen är att du själv ska kunna ge din hund enklare massage och få många mysiga, härliga och rogivande stunder tillsammans!

En hyllning till hunden!

 

Under året har jag haft lyckan att träffa många härliga hundar och trevliga hundägare. Det har varit allt ifrån sällskapshundar, träningskompisar, till hårt arbetande hundar, allt från små hundar till väldigt stort. Vallhundar, sökhundar, agilityhundar, spårhundar, utställningshundar, sökhundar, fågelapportörer mm. Hundar som åker över hela landet, och även utomlands, för att träna eller tävla, någon hund jobbar på salong, någon hund har varit med i kval för NM i agility, några hundar har tävlat i SM i agility och någon hund har varit med på fågeljakt med svenska kändisar. Ja, en salig blandning - men trots att ingen är den andra lik, så finns det en del som är gemensamt; hunden är viktig för oss, vi är viktiga för hundens välmående och vi tycker om att prata hund!

 

Här delar jag med mig ett pottpuri på temat HUND!

 

Vissa hundar är väldigt hungriga av sig, tigger mycket och är hoppfulla om mat flera gånger om dagen och en annan hund måste matas med sked. En del hundar älskar att bada och simma medan andra inte går i längre än till magen trots alla möjliga försök att få hunden att våga. Många har blivit förvånade över hur hunden kan koppla av och njuta så vid behandling. Det blir inte jag. Ge en blyg, försiktig eller livlig hund en eller två gånger så kommer de på att det inte är så dumt att bli behandlad. Om man inte är en border collie med många myror i benen förstås - då kan det ta nåt år. Och var hunden kan behandlas varierar också. En del kan vara på behandlingsbordet, en del behöver vara på golvet och så finns det en hund som helst sitter i mitt knä när jag behandlar, och vad gör man inte för en dobberman trots att den har en väldigt benig rumpa?

 

Jag har känt med hundägare i oro och rädsla när hundar har drabbats av hälta, haft ont i rygg, ben och tår, blivit vattenförgiftade, varit låga och inte sig själv osv. Jag har delat glädje och lättnad över att hundar blivit fri från smärta eller känts bra vid behandling eller genomgång, tillika att de rör sig bättre, mår bättre, är gladare. Jag har, liksom flera andra, förståelse för vad en natt med lite sömn innebär då man har behövt varit ut med hunden flera gånger pga dålig i magen. För att inte tala om dålig sömn och ont i ryggen för att hunden fått ha bästa platsen i sängen, det har hänt ett antal gånger att hundägare linkar lite de också. Och så finns det de som har hittat sina platser i sängen och delar kudde, sover sked eller nåt sådant. Alla hundar sover ju inte i sängen, det finns hundar som vill vara nära sin ägare genom att ligga under sängen om natten. Hundar kan också vara tydliga att visa på kvällen att det är dags att gå och sova, vanka oroligt av och an, ge tydliga inviter om att de bör gå upp för trappan och annat som inte går att misstolkas. Väl i sovrummet pustar hunden ut och somnar gott. I vissa familjer står husse lägst i rang och får sova utan täcke. Matte ger nämligen sitt täcke till hunden och tar själv sambons täcke.

 

Hundar är ju flockdjur och sociala. Vi hundägare blir också många gånger sociala - eller inte.. Vi är många som längtar hem till hunden då vi är borta på annat och det finns också dom som avstår från att åka hemifrån ibland om inte hunden kan följa med, tycker liksom att hunden är bästa sällskapet. Och visst fyller hunden en viktig och ovärderlig roll. Även de hundägare som har många nära och kära människor i sin närhet tycker att det man har tillsammans med sin hund är något speciellt och extra. Och för de hundägare som inte har så många nära och kära omkring sig är hunden otroligt viktig både som sällskap och för att finna gemenskap i olika hundsammanhang. Många är vi som har fått goda vänner för livet tack vare hunden. För många är meningen med livet att ha hund, att vara hundägare gör livet meningsfullt. Hunden ger oss glädje, samhörighet, utmaningar, framsteg och kärlek. Hunden är en mästare på kravlös kärlek. De band, trygghet och tillit jag får uppleva som finns mellan hundar och dess ägare när de kommer till mig gör mig glad och varm i hjärtat. Även jag får ta del av hundarnas kravlösa kärlek och tillit, i olika grad. En del hundar blir väldigt glada och ystra när de kommer, vissa vill mysa och gosa lääänge innan jag börjar behandla, några blir sådär lagom glada och så finns det någon som tycker att det är helt onödigt att ens hälsa. Men tillit och förtroende får jag från varje hund, det är fint. Ibland kan ägaren få hjälpa till att tala om att det är ok, men oftast kopplar hunden av utan vidare. Det är superhäftigt att få vara med om.

 

Val av foder, kosttillskott, köldkramp, vilken bil som är bäst för hunden och olika täcken, när täcke ska användas, kloklippning och pälsvård är också intressanta och viktiga samtalsämnen som tagits upp under året.

 

Hej och hå, blev långt det här. Men det finns ju så mycket som handlar om hund, hela livsstilen typ. Min tillbakablick på året får bli en hyllning till hunden och det den betyder för oss - att vara hundägare är en lycka! Och jag är så tacksam över alla fantastiska möten och alla "hundsamtal" jag varit med om under året! Stort tack till er alla!

Kolla in det här!

Ser mycket fram emot att samarbeta med Anna och utbilda i CrossNature med hund!

Lacky charmör på Salong Gaiaa

Här har vi Lacky!


En mycket fin liten herre som har ett väldigt viktigt jobb. Han jobbar nämligen på Salong Gaiaa som charmör. Han är så uppskattad av salongens kunder och en riktig trivselhöjare.


Tyvärr får Lacky ont i ryggen då och då. Men då tar matte Camilla med honom till Hela Hunden för LED Ljusbehandlig och vibb och snart därefter är han bra igen.


Fina Lacky börjar bli till åren – men genom hans mattes goda omsorg hoppas jag att han får må bra flera år till och jobba vidare som gjädjespridare 

Buster klättrar på träd
Buster sitter på en stubbe i skogen

Träningsglädje!

Har du det, eller har du kommit av dig under sommaren?

 

För att hitta sann träningsglädje är mitt tips att fundera varför du skulle VILJA träna. Istället för att träna för att du “måste”. Eller inte träna alls för att du inte har lust, orkar, hinner eller vad det kan vara.

 

Kan du hitta skäl till att träna som är äkta och genuina för dig kommer det också med all sannolikhet bli roligt att träna.

 

Det här är skälen (de viktigaste) till att jag älskar att röra på mig och träna:

 

  1. Jag vill bli gammal. Jag vill leva länge, må bra och vara pigg och frisk
  2. Jag vill orka. Jag vill orka med livet och vardagen både fysiskt och mentalt
  3. Jag har ett stort rörelsebehov och det är så härligt att känna hur muskler arbetar. Kroppen är till för att användas och jag kan inte vara stilla för mycket, då mår inte jag bra
  4. Det är gott att äta. Det handlar ju om energi in och energi ut. För att röra på sig krävs energi och det gör att jag kan äta en massa gott 

 

Hoppas du kan hitta din motivation och känna träningsglädje!

Å tillsammans med hunden så blir ju det mesta roligare 

 

Trevlig helg!

Kan inte riktigt påstå att han uppförde sig som en ängel... Men tillräckligt bra för att mitt hjärta skulle svämma över av stolthet. Han har utvecklats enormt under sina 3 år och får fortsätta att mogna långsamt i sin egna takt.


Vi har nämligen jobbat ihop, Buster Bus och jag, i söndags då vi hade ett pass NaturStark med hund.

 

Mycket roligt 

Rottweiler sitter på bryggan och tittar ut över vattnet

Mattes hjärta 


9 år är Samson nu och jag gör verkligen allt för att han ska få finnas kvar hos mig i flera år till! Han har ju sina kroniska krämpor i form av spondylos i bröstrygg och artros i ländrygg och armbågar.


Oftast mår han bra. Men ibland blir det bakslag och så får han ont, ffa i ryggen. Den här vinterns snö har tyvärr inte varit det bästa för Samson. För mycket lek i snön har inneburit sämre dagar efteråt. Och just att veta när det blir för mycket är ju inte helt enkelt..


Men nu mår han bra, är pigg och tokbusig. Vi har hittat rätt nivå gällande motion, fysträning och behandling.


Bara det att snön försvann gjorde stor förändring. Nu kan vi utnyttja hela naturen för fysträning. Att gå obanat i skogen, i båbärsris och mossa samt uppför och nedför är fantastiskt bra för Samsons kropp. För att inte tala om simning. Så coolt att det blev varmt så tidigt i år.


Och så behandling och stretching förstås. Om det inte blir dagligen, så sker det varannan dag och absolut minst var tredje dag, ibland kommer ju annat emellan och så räcker inte tiden.. Massage och/eller LED Ljusbehandling. Vi har mycket mys-tid tillsammans, jag och Samson. Tid att bara vara. Jag vet faktiskt inte vem av oss som uppskattar det mest.. Samson, som tar emot – eller jag, som får ge. Fast Samson ger också. Mycket, genom att bara vara som han är! Jag behöver Samson.. Så jag gör och ger honom allt jag kan för att han ska må bra och få vara fräsch i kroppen många år till – så att Samson kan ge mig det jag behöver.


Mattes bästa vän 

hund njuter av massage i kvällssolen

Friskvård i kvällssolen 


Du vet väl att massage både är skadeförebyggande och prestationshöjande! Vill du ha din hund masserad så finns jag för er 

Mindfulness och medkänsla – med sig  själv och andra


För tillfället går jag en vidareutbildning via Mindfulnesscenter, med ett otroligt tänkvärt innehåll. Efter kursen är jag behörig att själv hålla kurs i mindfulness och medkänsla, som friskvård. Men först behöver jag själv komma helt underfund med det här fina konceptet – innan jag sprida det vidare.


Framför allt behöver jag lära mig att skilja på empati och medkänsla.. Att se människor, eller djur, må dåligt eller fara illa kan lätt påverka och beröra mig för mycket. Medkänsla med sig själv och andra ska visst kunna ta udden av dessa känslostormar.


– Må vi alla få känna lycka

– Må vi alla få må bra

– Må vi alla leva ett lätt och enkelt liv, fyllt med glädje


Är några fraser jag tagit fasta på såhär långt i kursen. Mycket önskvärt!

hundvalp njuter här och nu

Mindfulness med hund – vad är det egentligen?

 

Att vara medvetet närvarande är något vi alla kan och är naturligt för oss människor. Men genom livet mattas förmågan till medveten närvaro av pga av plikter, krav, stress, informationsflöde etc. Ofta i våra tankar är vi i dåtid eller i framtiden, många gånger utan att ens vara medveten om det. Det är vanligt att vi grämer oss för sådant som varit, tillika oroar oss eller panerar för framtiden. Genom övning kan vår medvetna närvaro tränas upp igen.

 

En förbättrad förmåga att vara medvetet närvarande medför många positiva effekter för vår hälsa och välmående. Mindfulness som förhållningssätt kan medföra:

 

  • Minskad stress och oro
  • Bättre sömn
  • Ökad förmåga att fokusera på det väsentliga
  • Förbättrad koncentration
  • Förbättrat tålamod

 

Våra hundar är naturliga mästare på att vara här och nu!

 

Kurs i Minful med hund innebär helt enkelt att du går en kurs i mindfulness och har din hund med dig som sällskap. Hunden kan både fungera som en hjälp för dig att komma till här och nu eller så kan det bli så att hunden utmanar dig i övning till att vara här och nu – och detta kan variera från gång till gång. Men framförallt är det ett tillfälle att göra något för sig själv och samtidigt kunna ha sin fyrbenta vän med sin. Vid kurstillfällena ges intressanta fakta om mindfulness och vad som händer i när vi övar, hur vi kan tillämpa mindfulness som förhållningsätt tillsammans med mindfulnessövningar. Parallellt med kursen får du följa en e-kurs för övning av mindfulness hemma mellan kurstillfällena.

 

Deltagarantalet kan variera från enskild träning till en grupp på max 6 personer, liksom antalet gånger – 1, 3, 6, 10 – allt efter tid och intresse. Upplägget för kursen skräddarsys efter önskemål och behov. Är det för allmänt välbefinnande och minskad stress eller vill du utvecklas i någon hundsportgren där ökat fokus och koncentration skulle vara till hjälp? Eller få verktyg att tygla tävlingsnerver, nervositet och stress? Eller är du bara öppet nyfiken på vad mindfulness är och vad det skulle kunna innebära för dig? Som sagt, inriktning på kursen är helt anpassningsbart.

 

Jag är utbildad instruktör i mindfulness via Mindfulnesscenter och ingår i deras nätverk av instruktörer. Allt material som används under kursen är framtaget av Mindfulnesscenter och är forskningsbaserat.

 

Kontakta mig för ytterligare information!

Upp

Veronica Hedlund

Certifierad hundfysioterapeut, Diplomerad hundmassör,

Diplomerad instruktör mindfulness , Certifierad instruktör Cross Nature

 

© 2018 Hela Hunden Friskvård & Rehabilitering